Az anyatej a legideálisabb táplálék egy újszülött szervezete számára, ez biztosítja legjobban a fejlődését. Különleges kötődést alakít ki anya és gyermeke között.

A legjobb a babának

Az anya tejelválasztása mennyiségében és minőségében is gyermeke igényeihez igazodik, ily módon a csecsemő a számára legtökéletesebb tápanyaghoz jut hozzá.
Meggondolandó – felmérések által bizonyított – tény, hogy az anyatejjel táplált csecsemők, életük későbbi szakaszaiban, kisebb arányban és ritkábban betegszenek meg, valamint gyermekkoruk folyamán gyorsabb ütemű a szellemi fejlődésük is.
Jó tudni, az anyatej tartalmaz fehérjéket, szénhidrátot, zsírt, ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket, mindezt olyan arányban, melyre éppen abban az életciklusban a babának szüksége van. Tévhit, hogy „nem elég jó, vagy erős a teje” valakinek.

Helyes mellretétel

Kérjünk meg csecsemős nővért, védőnőt vagy szoptatási tanácsadót, mutassa meg, miképp kell helyesen mellre tenni a babát.
Ritka esetekben előfordulnak ún. szoptatási nehézségek, akadályok, az anya, vagy a baba részéről, ilyenkor jöhet szóba a tápszerrel való táplálás.

Táplálkozás

Fontos, hogy megfelelően, egészségesen és vitamindúsan táplálkozzanak a szoptatós kismamák, továbbá káros anyagokat ne vigyenek szervezetükbe.

Cumi, ujjszopás

Nem tartom jó ötletnek cumi adását az első hónapokban. Ha a babának „cumizásra” van igénye, tedd mellre. Nem megoldás cumit nyomni a szájába abban az esetben sem, ha sír, csak azért, hogy csendben legyen. A sírásnak mindig oka van (hasfájás, tele pelus, éhes stb).
Kislányom 7 hónapos koráig még hírből sem ismerte a cumit. Nem kívántam megzavarni szopási technikáját sem, és annyit tettem mellre, amennyit igényelte, ennél több „cumizásra” nem volt szüksége.
Ha gyermeked szopja az ujját, ilyen esetben, inkább jöjjön a cumi, mert az ujjszopásról nagyon nehéz leszoktatni. Hallottam olyan gyerekről, aki még 8 évesen is szájába veszi az ujját, mondjuk tévénézés közben.
A cumit, ha már adtál neki, elvenni nem szabad tőle, akkor hagyjátok abba, amikor ő akarja. Ha már nagyobb, és megérti, beszélhetsz vele, hogy nincs már szüksége rá, de a legjobb, ha magától dobja ki.

Különleges élmény, csodálatos dolog a szoptatás, ily módon táplálni saját gyermekünket. Miközben szopizik, gyönyörködhetünk benne. Természetesen, számára ez a legjobb, egyik csodatápszer sem veszi fel az anyatejjel a harcot.

Így találták meg ezt a cikket:

Tetszett a cikk? Akkor mutasd meg barátaidnak is a facebookon:
vagy az IWIW-en:

Google +1



Cimkék: , , , , ,